Domowy batonik Knoppers


Strona Główna Sernik Twix Kinder Country Ciasto drożdżowe z serem Snickers




Składniki:
Masa mleczna: Masa czekoladowa:
1/4 szklanki cukru 200 g kremu czekoladowego (np. Nutella)
1/4 szklanki mleka 100 g masła
175 g masła 1 łyżka kakao
1 1/2 szklanki mleka w proszku 100 g zmielonych orzechów laskowych
Andruty
Polewa czekoladowa

Masa mleczna:

Mleko z cukrem należy zagotować i ostudzić. Mięciutkie masło trzeba utrzeć. Następnie, stale ucierając, należy dodawać na przemian zwykłe mleko oraz to w proszku.
Masa czekoladowa:
Mięciutkie masło trzeba utrzeć na puszystą masę, dodać kakao oraz dodawać po łyżce kremu czekoladowego. Na koniec dodać zmielone orzechy. Kolejnym krokiem jest naprzemienne nakładanie ciemnej i jasej masy na kolejne andruty. Na początku jest andrut, później połowa ciemnej masy, delikatnie przyciśniety andrut, a na nim połowa jasnej masy. Zrobioną już "wieżę" należy obiążyć, np. deseczką. Ciasto odsawiamy na ok. 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu polewamy ciasto polewą i kroimy na kwadraty.

www.Counterliczniki.com